Bonen en Peulvruchten

Bonen En Peulvruchten

Peulgewassen zijn planten die tot de vlinderbloemigen behoren. De peulen (zoals sperziebonen en snijbonen) en peulvruchten (zoals bonen, doperwten en kapucijners) zijn zeer gezond en rijk aan eiwitten, vitamine B en ijzer. Andere benamingen voor sperziebonen zijn slabonen, franse bonen en prinsessenbonen. Tip: Pluk de peulvruchten regelmatig zodat ze niet taai worden en er weer nieuwe peultjes kunnen vormen.

Meer info
Admires Lage Snijbonen

Admires Lage Snijbonen

Admires is een lekkere lage snijboon soort. De stamsnijboon zaden vanaf half april onder glas zaaien en na 15 mei buiten uitplanten, of vanaf half mei tot begin juli direct in de vollegrond in regels zaaien. Lekker! Admires Snijbonen met spekjes: 1 kg snijbonen, 100 g spekblokjes, 1 ui, 2 eetlepels bloem, 5 dl bouillon, zout en peper.

Meer info
Alexandra - Rijsdoperwt

Alexandra - Rijsdoperwt

Alexandra Rijsdoperwten is een rijkdragend ras voor een vroege oogst van mooie en smakelijke doperwten. Doperwten Alexandra zijn beter bestand tegen meeldauw dan andere rassen. Teeltwijze Buiten: ter plaatse zaaien van half februari tot half mei. Plantafstand: 100 x 10 cm. Dit hoge ras moet aan gaas of rijshout worden geteeld. Bescherm deplanten tegen vogelvraat!

Meer info
Amethyst - Sperzieboon

Amethyst - Sperzieboon

Stamslaboon - Sperzieboon Amethyst is een fraaie paarse sperzieboon die donkergroen wordt tijdens het koken. Het is een vroeg ras met een stevig hoog stamslabonen gewas, lange oogst en mooie sperziebonen. Voor de beste smaak de bonen jong plukken.   Teeltwijze / zaaien stamslabonen Kas / glas:- voor een vroege teelt onder glas zaaien vanaf eind maart tot half mei en verder telen onder glas.  Vollegrondsteelt:- voor een vroege teelt onder glas zaaien vanaf half april tot half mei en in de tweede helft van mei buiten uitplanten.- vanaf half mei tot half juli kan ook direct ter plaatse worden gezaaid.   Tijdens het ontkiemen en gedurende de eerste groeiperiode hebben de stambonen veel warmte nodig. Dus vooral bij een vroege of late zaai zijn de resultaten sterk afhankelijk van het weer. Alle stambonen verlangen een humusrijke, iets vochtigegrond, maar geen verse mest. Plantafstand: 40 x 10 cm.

Meer info
Armstrong - Pronkboon

Armstrong - Pronkboon

Pronkboon Armstrong is een nieuw pronkbonenras met lange bonen en een hoge produktie. Het is een decoratieve klimmer met scharlakenrode bloemen. Alle bonen verlangen een humusrijke, iets vochtige grond, maar geen verse mest. Bij ontkieming en in de eerste groeiperiode hebben ze veel warmte nodig.   Teeltwijze / zaaien stokpronkbonen Kas:- zaaien van begin april tot half juli.  Vollegrondsteelt:- voor vroege teelt uitzaaien onder glas vanaf eind april, uitplanten in de tweede helft van mei.  - vanaf half mei tot begin juli buiten zaaien. Gebruik 3-5 zaden per stok, de afstand tussen de stokken is 70 cm. 3 of 4 stokken samen binden tot een hok. De afstand tussende hokken circa 50 cm.  Stokbonen kunnen ook aan touw worden geteeld op een beschutte plaats of in de kas.

Meer info
Blauhilde Stokspekbonen

Blauhilde Stokspekbonen

Blauhilde is een ca. 30 cm lange, vlezige blauw-paarse stokslaboon. Deze Blauhilde stokslaboon wordt bij het koken groen. Blauhilde is een gezond ras en resistent tegen virussen. Blauhilde slaboon kan ook als snijboon worden gebruikt. De Blauhilde stokslabonen zaden vanaf half mei tot juli direct buiten zaaien. De eenvoudigste teeltwijze is wel, door (tonkin) stokken te plaatsen. Per stok legt men 3-4 bonen (ca. 3 cm diep).

Meer info
Bruine Noordhollandse - Stambonen

Bruine Noordhollandse - Stambonen

Noord-Hollandse Bruine geeft fijne slanke boontjes, die zowel vers als gedroogd gebruikt kunnen worden. De boontjes blijven ook stevig als ze gekookt zijn.Dit is een oud stambonenras met een onovertroffen smaak en hoge opbrengst. Het zijn stamboontjes dus het gebruik van klimstokken is niet nodig. ZaaienNoordhollandse Bruine bonen vanaf begin mei, als het niet meer vriest, direct in de vollegrond zaaien. Zaai op regels of rijen die 50cm uit elkaar liggen. Leg de bonen in de rij op 10 cm onderlinge afstand en 3 cm diep. Zorg dat de grond tijdens de groei voldoende vochtig blijft.OogstenZodra de peulen geel verkleurd zijn, het gehele gewas oogsten en ondersteboven op een droge plek in de wind, door en door, laten drogen. Hierna de bonen uit de peulen halen en bewaren. De bonen zijn bijna onbeperkt houdbaar.

Meer info
Cobra - Sperzieboon

Cobra - Sperzieboon

Stokslaboon - Sperzieboon Cobra is een groeikrachtig tuindersras sperzieboon met een zeer hoge produktie. Stevige dubbele sperziebonen van uitstekende kwaliteit. Alle bonen verlangen een humusrijke, iets vochtige grond, maar geen verse mest. Bij ontkieming en in de eerste groeiperiode hebben ze veel warmte nodig.   Teeltwijze / zaaien stokslabonen Kas:- zaaien van begin april tot half juli.  Vollegrondsteelt:- voor vroege teelt uitzaaien onder glas vanaf eind april, uitplanten in de tweede helft van mei.  - vanaf half mei tot begin juli buiten zaaien. Gebruik 3-5 zaden per stok, de afstand tussen de stokken is 70 cm. 3 of 4 stokken samen binden tot een hok. De afstand tussende hokken circa 50 cm.  Stokbonen kunnen ook aan touw worden geteeld op een beschutte plaats of in de kas.

Meer info
Compass - Haricot Vert Stamslaboon

Compass - Haricot Vert Stamslaboon

Stamslaboon - Sperzieboon Compass is van het Franse type Haricot Vert of ook wel Naaldboon. Compass haricot vert zijn ook geschikt voor de diepvries. Het is een vroeg sperzieboon tuindersras met een stevig gewas en mooie extra-fijne bonen. Voor de beste smaak de slabonen jong plukken.  Tijdens het ontkiemen en gedurende de eerste groeiperiode hebben de stambonen veel warmte nodig. Met name bij een vroege of erg late zaai zijn de resultaten daarom sterk afhankelijk van het weer. Alle stambonen verlangen een humusrijke, iets vochtigegrond, maar geen verse mest.   Teeltwijze / zaaien stamslabonen Kas / glas:- voor een vroege teelt onder glas zaaien vanaf eind maart tot half mei en verder telen onder glas. Vollegrondsteelt:- voor een vroege teelt onder glas zaaien vanaf half april tot half mei en in de tweede helft van mei buiten uitplanten.- vanaf half mei tot half juli kan ook direct ter plaatse worden gezaaid.   Plantafstand: 40 x 10 cm.

Meer info
Compass Lage Slabonen - Haricot Vert

Compass Lage Slabonen - Haricot Vert

Biologische Compass Lage Slabonen Buzzy Organic Zaden Stamslaboon Compass is van het Franse type haricot vert of naaldboon. Het is een vroege sperzieboon met een stevig gewas en mooie extra-fijne bonen. Tijdens het ontkiemen en gedurende de eerste groeiperiode hebben de stambonen veel warmte nodig. Dus vooral bij een vroege of late zaai zijn de resultaten sterk afhankelijk van het weer.   Biologische Zaden: EU keurmerk Dit zaad is geteeld, geschoond en verpakt volgens de biologische productie methode welke is vastgelegd en wordt gecontroleerd door de stichting Skal en herkenbaar aan het Europees eu-organic en eko-keurmerk. De biologische productiemethode onderscheidt zich door het gebruik van organische meststoffen en mechanische onkruidbestrijding tijdens de teelt.

Meer info
Delikett - Sugar Snax - Doperwt

Delikett - Sugar Snax - Doperwt

Delikett is een peul van het ?peul/doperwt? of ?sugar snap? type. Deze peulvruchten zijn jong geheel, als peultjes te gebruiken en ouder te doppen als doperwten. De smaak is extra zoet. De planten worden ca. 65cm hoog, daarom is teelt langs gaas of rijshout aan te raden maar niet perse nodig. Zaaien: Vanaf februari ? bij niet vriezend weer ? tot in april direct in de volle grond. Zaai op regels of rijen ( al dan niet langs gaas) met een onderlinge afstand van 45 cm en zet de zaden in de rij 5 cm uitelkaar. Zorg dat de grond tijdens de groei voldoende vochtig blijft. Oogst: Van juni tot half juli. Pluk de peulen vooral zo jong mogelijk (als ze nog sappig zijn). Regelmatig doorplukken is dus aan te raden.

Meer info
Desiree - Capucijners

Desiree - Capucijners

Désirée is een zeer bekend laag blijvend capucijners ras met een hoge productie. Dit ras hoeft niet langs gaas geteeld te worden. De planten worden ca. 80cm hoog. De capucijner bonen zijn van uitstekende consumptiekwaliteit. Désirée heeft weinig last van nachtvorst. Zaaien Vanaf februari,  bij niet vriezend weer, tot in april direct in de vollegrond zaaien. Zaai op regels of rijen met een onderlinge afstand van 45 cm en zet de erwten in de rij 5 cm uit elkaar. Zorg dat de grond tijdens de groei voldoende vochtig blijft. Gebruik vooral geen verse stalmest. Oogsten Van half juni capucijners oogsten, ook mede afhankelijk van de zaaitijd. U kunt de peulen zowel vers als gedroogd oogsten.

Meer info
Dior - Sperzieboon

Dior - Sperzieboon

Stamslaboon - Sperzieboon Dior - Gele Dior is van het type was- of boterboon. Het zijn mooie, gele slabonen met een eigen zachte smaak.  Tijdens het ontkiemen en gedurende de eerste groeiperiode hebben de stambonen veel warmte nodig. Dus vooral bij een vroege of late zaai zijn de resultaten sterk afhankelijk van het weer. Alle stambonen verlangen een humusrijke, iets vochtigegrond, maar geen verse mest.     Teeltwijze / zaaien stamslabonen Kas / glas:- voor een vroege teelt onder glas zaaien vanaf eind maart tot half mei en verder telen onder glas. Vollegrondsteelt:- voor een vroege teelt onder glas zaaien vanaf half april tot half mei en in de tweede helft van mei buiten uitplanten.- vanaf half mei tot half juli kan ook direct ter plaatse worden gezaaid.   Plantafstand: 40 x 10 cm.

Meer info